Kosten aftrekbaar, zelfs indien een eigen bijdrage aan de medewerkers wordt gevraagd

Chris Bos, P&O van de gemeente Maassluis, heeft hierover geschreven:
"Een snelle lezer zou de indruk krijgen, dat -wanneer een eigen bijdrage wordt gevraagd- er geen sprake is van een stoelmassage die voldoet aan de eisen van een belastingvrije verstrekking. Op zich is dat terecht, maar dat betekent niet, dat de verstrekking als zodanig een belaste verstrekking is. De opmerking `eigen bijdrage' geeft aan, dat de vrije verstrekking pas gaat tellen, wanneer de eigen bijdrage wordt afgetrokken.
Dus, de stoelmassage kost bijvoorbeeld 18 euro per behandeling, en de werknemer draagt 8 euro zelf bij, dan is er wel sprake van een vrije verstrekking van 10 euro per behandeling. Nu is het van belang of er sprake is van een aanmerkelijke privé-besparing. Er is volgens de handleiding 2002 van de belastingdienst eerst sprake van aanmerkelijke privé-besparing, indien de privé-uitgaven van de werknemer, op jaarbasis, 454 euro minder zijn dan de privé-uitgaven van werknemers die met hem vergelijkbaar zijn.
Uitgaande van de bovengenoemde situatie bedraagt het privé-voordeel van de werknemer, indien de massage van bijvoorbeeld 18 euro per behandeling overeenkomt met de waarde in het economisch verkeer, wat aannemelijk is, minder dan 454 euro. Immers, uitgaande van een behandeling eens per week, is er sprake van circa 45 behandelingen per jaar, zodat het privé-voordeel van de werknemer maximaal 45 x 10 euro = 450 euro bedraagt. Dus zorg ervoor dat je als werkgever dan onder de 454 euro blijft."

terug naar Stoelmassage info voor bedrijven